Daniel Buza

Bemutatkozás

HELLO!

Olvass rólam, ismerj meg és kövess, hogy ne maradj le semmi fontos sneaker infóról!

 

Interjú velem

Mondj magadról 3 szót, amit fontosnak találsz!

Sneakerhead /gyűjtő/ entrepreneur

Ki vagy te? Honnan jöttél, mit csinálsz pontosan?

Buza Dániel vagyok, 34 éves, Székesfehérvárról származom. Magyarország piacvezető kosárlabda üzletének, a Rapcitynek vagyok a tulajdonosa.

Mikor lett meg az első sneakered? Melyik sneaker volt ez?

Annó mikor az Albacomp utánpótlásában játszottam Grant Hill Fila modelljeit hordtam. De nem innen számolom. 1998-ban Bécsben shopping city Süd Footlockerben Vásároltam meg az első Jordan cipőmet, ami egy Air Jordan XIII Navy volt.

Miért volt különleges számodra az első sneaker?

Számomra vicces a sztori mert nagybátyámmal mentünk ki kosár cipőt vásárolni. Édesapám a lelkemre kötötte hogy egy magasszárú normális árkategóriájú cipőt vegyek. Erre hazatértem egy drága alacsony szárúval.

Mit jelentenek neked a snekerek?

Kis túlzással azt mondhatnám, hogy mindent. Ez nekem munka hobbi és szenvedély. Nagyon szerencsés vagyok, hogy azzal foglalkozhatok ami a szenvedélyem.

Mi a max, amit cipőre költöttél? Melyik volt az?

Nemrég vásároltam meg az egyik Grálomat. Ez nem más mint a Kanye West által tervezett Louis Vuitton Jasper.

Hol kezdődött a gyűjtés és a mánia? Mikor érezted, hogy te már kvázi gyűjtő vagy?

Ez nagyon nehéz kérdés ez. Komolyabb kollekciót azt gondolom hogy az elmúlt 6-8 évben halmoztam fel igazából. Előtte hiába szerettem volna sokkal több mindent megvásárolni, ami készletre érkezett inkább eladtam. Nem is tudtam annyit költeni sneakerekre, mint szerettem volna.

Hány párból áll a gyűjteményed?

Kb. 130 pár.

Kik azok a gyűjtők, megmondóemberek a te kedvenceid, akiket követsz?

@willy @vivianfrank @hikmetsugoer @dennistodisco @the_perfect_pair és még sokan mások…

Szerinted soha sem fogsz leállni a gyűjtéssel?

Soha ne mondd, soha… de mára is változott annyit a dolog hogy inkább a számomra különlegesebb darabokat vásárolom csak meg, mint 2-3 éve, amikor is minden Jordan kellett. Nyilván néha engem is elvisz a hype.

Hogy néz ki egy release date?

A sneaker Üzletek a limitáltabb darabjaikat nem simán kirakják a polcra, vagy megjelenítik a webshopon hanem megadják a módját. Általában ezekre a modellekre jóval nagyobb az igény, Mint ahány párat az adott üzlet kap a forgalmazótól. Próbálják igazságosan ezt elosztani, de olyan hogy mindenki jól járjon és boldog legyen nincs. Két verzió közül szoktak választani az üzletek leggyakrabban: First in first served. Egy komolyabb sneakerért vannak, akik napokon át “campelnek”. Azaz sátoroznak a bolt előtt és így az elsők között kaparintják meg a hőn áhított modelt.

Vagy, ami talán még elterjedtebb és igazságosabbnak tekinthető az a raffle. Azaz a sorsolás. Az üzletben vagy weben jelentkezettek között kisorsolják a párokat, így akinek nincs ideje napokon keresztül egy üzlet előtt ücsörögni, szerencsés esetben ki húzhatják.

Van-e olyan cipő, amiért órákat álltál sorban?

Sosem campeltem, de órákat várakoztam a Bizánc előtt Yeezy megjelenéskor.

Van-e olyan cipő, amiért Amerikáig mentél?

Cipőért nem utaztam külföldre, de volt hogy elcsíptünk egy raffle-t Bécsben – Nike Air Max 1 Animal, vagy éppen belefutottam NYC Adidasban egy Ultra Boost Silver Medal-ba.

Mikor nyitottad a RapCity-t és mi volt a célod?

A Rapcity, mint brand talán 2003-2004 óta létezik. Gyerekkorom óta szerettem volna megnyitni az első Footlockert Budapesten. De sajnos kiderült, hogy nem franchiseként működnek, így erre nincs lehetőség. Viszont ez az álom valahogy a tudatalattimban végig működött, és pár éve döbbentem rá hogy ez a gyerekkori cél nagyjából mára megvalósult.

Hányan dolgoztok a RapCityben és mi a missziótok?

Szépen nő a csapatunk, jelenleg már tizennyolcan építjük a céget. Kosárlabda a mindenünk. Tudjuk mire van szüksége egy aktív sportolónak. Igyekszünk minden eszközt biztosítani játékosoknak, hogy nekik már csak a védekezéssel és támadással kelljen foglalkozniuk!

Mi a konnekt a kosár és közted?

Gyerekkorom óta imádom a kosárlabdát. Sajnos volt egy időszak, amikor az asztmám miatt inkább húznom kellett, nem űzhettem termi sportokat. De végül a szívem visszahúzott és végigkísérte talán az egész életem. Szinte az összes barátom is a sportnak köszönhetem. Sportoljatok!

Ki a kedvenc kosarasod?

Régebbi időkből Grant Hill volt nálam a nagy favortit.

Melyik a kedvenc kosárcsapatod?

Nagyon szeretem a Golden State Warrios sokpasszos, 3as dobós játékát.

Milyen tevékenységeid vannak még a Rapcity mellett?

Próbálom teljesen lefedni ezt a cipős piacot itthon. Keresem azokat a pontokat, amik értéket adhatnak a kosárlabda sport kultúrához. Hamarosan indul egy teljesen nonprofit sneaker weboldalam, valamint egy snekaer tematikájú applikáció fejlesztésben is benne vagyok. Emellett csinálom még a YouTube csatornámat, és dolgozom az első saját könyvemen.

 

YouTube sneaker vlog

Közel 1 éve, hogy elindítottam YouTube csatornám és hetente csütörtökönként, újabb videókat osztok meg nektek újdonságokról, retro darabokról és az általam, vagy a nagyközönség számára közkedvelt sneakerekről, sneaker infókról és release date-ekről.

Célom, hogy szakmai tudásom megosszam veletek és olyan emberekhez is eljusson a sneaker kultúra, akik eddig idegenkedtek a téma felől.

 

Kövess az Instán, vagy a Facebook-on és iratkozz fel a csatornámra!

INSTA: https://www.instagram.com/buzadanielcom/

FACEBOOK: https://www.facebook.com/buzadanielcom/